You are here
Home > El-Cykler

En elcykel er kort og godt en almindelig cykel med en elektrisk hjælpemotor i for- eller bagnav. Konceptet er ikke nyt, selvom elcykler først er blevet almindelige i gadebilledet i de senere år. Allerede i 1895 fik firmaet Bolton Jr. i USA patent på en el bike med en 10 volts akkumulator og en elmotor monteret i baghjulsnavet. I 1992 kom den første moderne elcykel på markedet. Den var produceret af svejtsiske Velocity.

Elcykler - Damecykler - Herrecykler

Elcykler og loven

Elcykler ligner langt hen ad vejen almindelige cykler, og både juridisk og forsikringsmæssigt anses elcykler for at være almindelige cykler.

Lovgivningsmæssigt gælder også de samme regler som for almindelige cykler, hvis der udelukkende er el-motor på cyklen, som kun afgiver effekt, når der trædes i pedalerne. Motoren må desuden have en maksimal effekt på 250 watt og kun afgive effekt, når cyklens fart er under 25 km i timen.

Der kræves ikke kørekort til elcykel eller elscooter. En elcykel kører på cykelsti eller vej. En el scooter med en maksimal hastighed på seks km i timen må køre på fortovet, men skal benytte cykelsti eller vej, hvis den kører hurtigere.

Både elcykler og elscootere skal opfylde færdselslovens krav til lys og reflekser. Elcyklen dækkes som udgangspunkt af ens familie- eller indboforsikring, men det er en god idé at forhøre sig hos sit forsikringsselskab, hvis man køber en særlig dyr cykel.

Sådan fungerer elcyklen

Udover en elektromotor er en elcykel også udstyret med en akkumulator, styreelektronik for motoren og en sensor, der styrer koblingsbevægelsen. De fleste modeller har batterikontrolviser og tretrinsstyring af motoreffekten.

Effekten på en el motor måles i watt, men el motoren kan som regel yde mere i spidsbelastninger. For at få et mere retvisende billede af elcyklens trækkraft suppleres angivelse af watt ofte med en angivelse af drejningsmomentet.

El-cykel fra Pro-Movec

Rækkevidde for elcykler

Rækkevidden for en elcykel varierer for de forskellige modeller. Jo flere amperetimer, des længere holder batteriet.

Med en kapacitet på 10 amperetimer kan en el cykel snildt køre 30 kilometer med fuld motoreffekt på en stor del af strækningen. Ved økonomisk kørsel på en strækning uden mange stigninger kan batteriet række op til den dobbelte distance.

Nogle producenter sælger ekstrabatteriet, som monteres på siden af cyklen, så rækkevidden øges yderligere. Batteriets kvalitet er ret afgørende i forhold til ydeevne og rækkevidde. Batteriet skal være af lithium-ion eller lithium-polymer typen. I modsætning til de gammeldags batterier tager de moderne batterier ikke skade, hvis de genoplades, inden de er kørt helt ned. Opladning sker via en almindelig 220 volt stikkontakt, og en fuld opladning klares på fire eller fem timer. Allerede efter en times tid er batteriets kapacitet oppe på 50%.

På de fleste elcykler er batteriet monteret under bagagebæreren, hvor det låses fast med nøgle. Nogle bagagebatterier kan oplades, mens de sidder på cyklen. Andre skal tages af. Det er dog hurtigt at tage batteriet af, så det kan oplades eller opbevares indendørs, f.eks. hvis man vælger at anvende elcyklen om vinteren.

Elcykler om vinteren

En elcykel kan sagtens anvendes i frostvejr, idet både motor og batteri tåler regn. Motoren er indkapslet, så fugt og vejsalt ikke trænger ind til den.

Motorerne på moderne elcykler er desuden børsteløse, så de slides ikke særlig meget over tid og kræver derfor ikke vedligehold eller udskiftning. Hvis man vælger ikke at anvende elcyklen om vinteren, skal man lade batteriet helt op, inden cyklen sættes væk. Batteriet skal helst opbevares ved stuetemperatur og lades op til maksimum mindst hver anden måned. Et moderne lithiumbatteri holder til mere end 500 hele opladninger. Herefter falder batteriets kapacitet til under 80% af den oprindelige. Et nyt batteri kan som regel anskaffes for 3-4.000 kroner afhængig af producent.

Elcykel producenter

En lang række cykelproducenter har set muligheder i markedet for moderne elcykler. Tidligere henvendte elcyklerne sig primært til de målgrupper, som købte cykler i klassisk design med en oprejst siddestilling og blød saddel. I dag designes elcyklerne også som foldecykler, som citybikes og som cargo bikes med plads til en betydelig last.

El cykel fra Volkswagen bik.e

Pro-Movec er en dansk virksomhed, som siden år 2005 har været en af de førende producenter af el cykler. Pro-Movec tilbyder en håndfuld forskellige modeller i elegant skandinavisk design.

Danske Kildemoes har i mere end 60 år produceret cykler, og i de seneste år er kollektionen kommet til at indbefatte elcykler i klassisk design i både herre- og damecykler med enten tre eller syv gear.

Verdens førende producent af elcykler er Kina. Kineserne har taget elcyklen til sig som transportmiddel, men landet eksporterer også i stort tal.

Hvem kan have glæde af en el-cykel?

Elcykler er oplagte til handicappede eller ældre medborgere, men også yngre og rørige mennesker kan få store fordele af at investere i en elcykel. En elcykel er praktisk i byen, hvor man hverken skal tænke på parkeringsplads eller bilkøer. En elcykel giver desuden en meget større rækkevidde, og man kan ankomme på sit job uden at være blevet svedig og træt undervejs. Samtidig gør man noget godt for ens egen pengepung og for miljøet, idet en elcykel ikke forurener som f.eks. en bil.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (28 votes cast)
El-Cykler, 9.3 out of 10 based on 28 ratings

10 thoughts on “El-Cykler

 1. Tak for en god artikel. Jeg har længe gået med overvejelser om at købe en el cykel, og gør det stadig, men syntes fortsat prisniveauet er for højt.

  Dem af jer som har en el cykel, hvad syntes i om den? Er den pengene værd?

  Kærlige hilsner
  Lisbeth

  1. Jeg har KOL og er blevet super glad for min el-cykel, uanset vind og vejr kan jeg komme ud at cykle, Jeg kan cykle op og ned af bakker uden at blive forpustet og træt, så hurra hurra for mit valg af cykel.

 2. Jeg har et spørgsmål som jeg håber nogle kan hjælpe mig med. Må jeg køre med cykeltrailer på en elcykel? Jeg mener sådan en til børn. Jeg har forsøgt at google det men kan ikke rigtig finde noget om det. Hjælp…
  Hilsen Michelle

  1. Hej Michille,

   En el-cykel er at betragte som en ganske almindelig cykel, så du må gerne køre med trailer – også til børn.

   Mvh.
   Ole

 3. jeg er tæt på 86 år og har i 11-12 år haft stor glæde og gavn af min MBK Ax-ion elcykel til at køre til skov og strand på. Batterierne (jeg har 2, som jeg skifter med) er nu ved at skulle på pension, og jeg har forgæves søgt efter nye på nettet. Der står intet navn på batterierne, men opladeren er fra Ymaha og er model nr. 5AS1 – 24V – 1.4 A. Produktionsnr.023893. Kan nogen mon gi’ mig en staldfidus ? m.v.h. E.S.

 4. Jeg er enig med Morten om at elcykler ikke behøves at være så dyre, hvis man handler de rigtige steder.

 5. I flere butikker hvor cyklerne virker overdrevet billige, så er det fordi de sælges uden batteri. Dvs. at du skal ligge 3000-4000 kr oven i cyklens pris, da du jo bliver nødt til at købe et batteri 🙁

Leave a Reply

Top